Schedule

  1. Day 1
  2. Day 2
  1. 09:00 - 10:00 (1 hour)

    Registration and networking

  2. 10:00 - 10:20 (20 minutes)

    Welcome address

    Baroness Diana Warwick, Chair, National Housing Federation

    Read more

    Baroness Diana Warwick reflects on the turbulent events that have rocked 2017 to help you make sense of the sector redefining Grenfell Tower tragedy and how it has changed our sector landscape. She will also explore what the unclear result of the General Election and ongoing political uncertainty means for housing.

  3. 10:20 - 10:40 (20 minutes)

    Delivering a bold vision to fix the broken housing system

    Sally Randall, Director, Housing Standards and Support, Ministry of Housing, Communities and Local Government

    Read more

    This session will provide clarification on the Govenment’s vision for housing.

    • Delivering a strategic, system-based response to the national challenge of ensuring we are safe in our homes
    • Providing housing associations with the rent certainty that they need to plan and run their businesses
  4. 10:40 - 11:00 (20 minutes)

    The future of housing regulation

    Fiona MacGregor, Executive Director of Regulation, Regulator of Social Housing

    Read more

    In the session, the regulator provides its vision for social housing, including:

    • defining a new relationship with the sector
    • assessing the current level of sector risk
    • identifying governance themes and lessons from recent assessments.
  5. 11:00 - 11:30 (30 minutes)

    Refreshments and networking

  6. 11:30 - 12:00 (30 minutes)

    Analysing the economic outlook

    Paul Johnson, Director, Institute for Fiscal Studies (IFS)

    Read more

    Sustained poor economic performance, spending cuts and uncertainty around Brexit continue to put pressure on government and household finances and on the housing market. Looking at recent changes and future risks Paul Johnson will set out some of the possible paths for government policy, household incomes and the housing market.

  7. 12:00 - 13:00 (1 hour)

    Responding to the Grenfell Tower tragedy

    Lord Kerslake, Chair and President, Peabody and Local Government Association
    Jacqui McKinlay, Chief Executive, Centre for Public Scrutiny
    Neil O’Connor CBE, Director, Building Safety Policy and Regulation, Ministry of Housing, Communities and Local Government

    Read more

    The Grenfell Tower fire was a tragedy almost beyond comprehension, with wide-ranging implications for the housing and building sectors. This session provides an opportunity to think about what it means for boards, including:

    • What can a board do to ensure that we never have an event like the Grenfell Tower fire again?
    • Should this event change the way accountability operates in housing?
    • Driving change in how the sector approaches quality and standards – how do we move from compliance to aspiration in pursuit of the highest possible quality standards?
    • What disaster preparedness lessons can we learn from the response?
    • Where next for tenant management organisations?
    • Is it time to rethink the way we approach housing for our changing society?
  8. 13:00 - 14:00 (1 hour)

    Lunch and networking

  9. 14:00 - 15:00 (1 hour)
    • 14:00 - 15:00 (1 hour)

      SP1: Welfare reform

      Sue Ramsden, Philip Exley

      Read more

      How organisations can best prepare for Universal Credit, understand the impact on tenants and manage the risk.

    • 14:00 - 15:00 (1 hour)

      SP2: Asset management

      John Fisher

      Read more

      With asset management and maintenance teams providing vital services for tenants, it's essential that boards understand the crucial strategic role they play in improving quality of services and achieving efficiencies.

    • 14:00 - 15:00 (1 hour)

      SP3: Introduction to the housing sector for new board members

      Paul Bayly

      Read more

      This session provides an essential briefing for newcomers to housing. It will outline the key policy issues, sector challenges and regulatory priorities, to equip you in your role as a board member.

    • 14:00 - 15:00 (1 hour)

      SP4: Creating our Future: ideas lab

      Bethan Buck, John Pierce

      Read more

      The world is changing, and the challenges we face are unprecedented. But housing associations have always turned society's challenges into opportunities to improve people's lives. This session introduces the Creating our Future innovation programme and our aspiration to create ideas to change the world.

      Participants will create ideas to help tackle the problem of people feeling locked out of the economy and fear of being left behind as the world changes. It will look for ideas to harness the skills, knowledge and talents of the people that live within each of our communities.

  10. 15:00 - 16:00 (1 hour)
    • 15:00 - 16:00 (1 hour)

      SP5: Achieving efficiency and delivering value for money

      Bharat Mehta CBE

      Read more

      With ever-reducing resources and an increasing social need, how do you make every penny count?

      This session will explore how you can demonstrate value for money and achieve efficiency.

    • 15:00 - 16:00 (1 hour)

      SP6: Mergers, collaborations and joint ventures

      Session sponsored by BDO

      Neil Goulden, Jeff Harris

      Read more

      Merger activity has been hectic over the past year and it's not over yet.

      In this session, we will hear from organisations who have experienced the merger process and hear their future plans. We'll also explore how joint ventures and collaborations, rather than full-on mergers, can be used to achieve shared ambitions.

    • 15:00 - 16:00 (1 hour)

      SP7: Board appraisals as an agent of change

      Session sponsored by Campbell Tickell

      Stephen Bull

      Read more

      This session will look at the rationale for appraisals and what board members and the organisation can hope to achieve from them.

      It will provide an opportunity for you as board members to contribute to the session by providing your views on what works well or not in your organisation, to learn from others’ good practice and to hear how a well-run and resourced appraisal process can add value to individuals, the board and the organisation.

    • 15:00 - 16:00 (1 hour)

      SP8: How can housing associations develop more homes?

      John Weguelin

      Read more

      The session will cover debt funding options and markets for housing associations, factors that limit the ability of housing associations to fund themselves through debt alone, and how they can raise equity after reaching their debt capacity and at what cost.

  11. 16:00 - 16:30 (30 minutes)

    Refreshments and networking

  12. 16:30 - 17:30 (1 hour)

    Board operations and risk management

    Neil Goulden, Chairman, Clarion Housing
    Rob Warm, Head of Member Relations, National Housing Federation
    Raj Patel, Chief Executive, Housing Diversity Network

    Read more

    Understanding your role and accountabilities as a board member:

    • The growing importance of stress testing and disaster scenario planning
    • How does the board get sufficient assurance?
    • Steering the way to excellence in board governance – sharing best practice and learning from alternative approaches
    • Understanding your board skill needs
    • Boosting board diversity
    • A housing association shares their experiences of a governance downgrade and describes their successful route to recovery
  13. 17:30 - 18:30 (1 hour)

    Break

  14. 18:30 - 19:30 (1 hour)

    Networking drinks reception

  15. 19:30 - 22:30 (3 hours)

    Conference dinner

    David Orr, Chief Executive, National Housing Federation

    Read more

    Join us for an elegant 3 course meal with wine, music and engaging conversation.